Breu recull històric de la Unió Ciclista Olesana

amb motiu del 75è aniversari

Els inicis de l’activitat ciclista a Olesa de Montserrat es remunten   al principi de l’ús de la bicicleta. Es té constància que durant els anys 20 i 30 ja hi havia molt moviment amb velocípede pels carrers i l’entorn d’Olesa.

La pràctica de la bicicleta en la Vila era molt freqüent. Es podia llogar bicicletes  a Can Masferrer,Buch i Juliachs. Es feien curses pel poble durant la Festa Major i la Festa de Sant Antoni Maria Claret. El guanyador habitual era un jove, Josep Mateo, que després esdevindria un dels millors ciclistes olesans de tota la història.

Període 1920-1930

Les dades més antigues que hem trobat: Cursa Ciclista de l’any 1925. Sortida davant del Cafè Teatre.(Els Salistes)

Tenim  un recull de dades de l´any 1928  d’Amadeu Paltor (1911-1987),olesà que amb  el pas dels anys esdevindria un reconegut escultor, el qual  va córrer una cursa amb 17 anys i la va guanyar. L´any següent , amb 18 anys, va participar a la Volta Ciclista Catalunya. A la  seva biografia  ens recorda que una de les etapes va ser molt dura: era de 227 km, de Reus a Alcanyís(Terol) amb tres ports : El Querol, Morella i Torre Miró que no estaven asfaltats.

Període 1931-1960

Notícia del 24 de juny de 1934. A la XVI  Volta a Catalunya hi prenen part els corredors de la nostra vila Joan Boada, Àngel Piqueras i Amadeu Paltor. Nota de premsa” Sabem que els dos últims continuen defensant el bon nom d’Olesa. En Joan va abandonar”.

També del 1934 es diu que “…el jove routier de la Vila En Josep Botanch aconseguí un segon lloc esplèndid en la carrera que tingué lloc a Sant Boi el dia 29. Cal remarcar que no  compta més de 16 anys…” Cal destacar que per participar a la cursa va fer  tot sol el trajecte d’Olesa a Sant Boi amb bici (anada i tornada) .

El reconeixement de l’entitat  esportiva de manera formal es va portar a terme l’any 1944 degut a la inscripció del club a la Federació Catalana de Ciclisme (FCC)

Abans  el 1942, a nivell local s’havia fundat  el club en un acte celebrat al desaparegut  teatre Circol. La junta estava formada per Joaquim Medir (president) i Pepito Juliachs (secretari).

El Banderí del club es va confeccionar i beneir el maig de 1947…. I deia la premsa “..el cual es digno para presidir cuantas excursiones sean organizadas.”. 

“Con el espíritu y afición al deporte ciclista en Olesa se espera pueda seguir su camino triunfal hacia el sitio que le corresponda”

La premsa del 1949 deia…..”Esta modesta entidad en la presente temporada cuenta con los siguientes corredores: Jaime Serra,Andrés Isal y Josep Estruch. En la categoría principiantes están: José Isal, Juan Pastor y Augusto Ferrer. Todos ellos son entusiastas defensores de la UCO y mantendrán el buen nombre de Olesa en el campeonato….”

1950-1951. Curses del Sant Antoni Maria Claret , patró del ram del tèxtil.

Notícia en la premsa de 1951…”…En todos ámbitos ciclistas de nuestra región se sabe que en Olesa de Montserrat han sobresalido figuras de positivo valor para el ciclismo español, y entre ellos cabe destacar a Botanch,Paltor,Piqueras, etc.(en su época) y a José Mateo, actualmente.” Aquest mateix article parla que” José Mateo, forjado en la UCO, que logró grandes victorias para nuestra villa, pasó a defender los colores del C.C.Barcelona,  destacado club de la capital en el cual ostenta actualmente el título de subcampeón de fondo en carretera….”

A l’any 1952 es va celebrar la 36a Festa del Pedal patrocinada per la FCC. La junta estava representada per Joaquim Medir (president) Francesc Tarruella (secretari) Pere Llorente(tresorer) Joan Prats i  Josep Font (vocals).

Amb motiu que la Volta passava per Esparreguera, un grup d’aficionats olesans es van desplaçar per veure-la, amb la desgràcia que el camió en què anaven  va bolcar i dues persones van perdre la vida.

El soci i corredor professional Josep Mateo va participar en el Tour de 1955 i es va classificar en una meritòria 65à posició. 

Període 1961-1980

L’Any 1967 la 47à Volta Catalunya l’etapa surt d´Olesa i dona  diverses voltes per la Vila.

En el mes d’abril de 1968  el corredor José Morón Soto de l’equip UCO- Artes Capero pateix un accident mortal en l´etapa Fraga-Sta. Coloma de Queralt corresponent a la  prova dels Tres Dies Ciutat d’Igualada. Davant d´aquesta desgràcia l’equip es va retirar.  Aquest succés  va deixar enfonsada la família i el club. La UCO va trigar  uns quants anys per recuperar-se.

El 17 d’abril de 1964 la TVE fa un reportatge sobre el dissortat ciclista de la UCO, José Morón Soto.

L’olesà, afincat a Bèlgica, Pedro Pardo amb 19 anys va competir amb la selecció espanyola  en els mundials de Leicester( Anglaterra),però malauradament va tenir una caiguda i va haver  d´abandonar quan liderava la prova.(1969)

El 24 de març de 1970 la cursa Cinturó Ciclista Internacional de Catalunya fa el final d’etapa a Olesa sota una forta pluja, vent i molt fred. El guanyador de l´etapa va ser el corredor de la Sociedad Deportiva KAS J.Galdeano ; la general, la va guanyar el seu company de club JM Basualdo, i la S.D. KAS va guanyar la classificació per equips. La primera vegada que es va celebrar aquesta cursa el 1948 la va guanyar el nostre Josep Mateo.

Des de 1974 fins al 1983 cada any es feien les curses de Festa Major

Període 1981-2000

En la dècada dels 80,  hi va haver molta activitat ciclista:

-Cursa Ciclisme Popular Sta. Oliva (juny) en un circuit pels carrers del poble,  diferents categories:

Nens i nenes de 8 a 10 anys……….3 voltes

Nens i nenes de 11 a 13 anys……..7 voltes

Nois i noies de 14 i 15 anys………..12 voltes

Majors de 16 anys ……………………..17 voltes

-1r Trofeu Jordi Pastor prova ciclista. Prova ciclista que va ser un homenatge a l’excel·lent corredor olesà que ens va deixar en un terrible accident de cotxe l’any 1978.

-1a. Prova de Trialsin 1983. Organitzada per l’ impulsor d’aquesta activitat ciclista a Olesa,  Joan Estupiña Freixa. El Trialsín  va agafar molta empenta en els joves d’Olesa i aviat vam  tenir excel·lents corredors que participaven en els campionats més importants de Catalunya, Espanya i Europa. Catalunya és el bressol d´aquest esport i d’on van sortir i surten els millors corredors del mon.

-Sortida de la Setmana Catalana. El 1984 es va fer una prova cronometrada en el circuit urbà.Membres de la junta: Jaume Devesa (president) Francesc Tarruella (president honorari) Isidre Peña (secretari).  A finals de l’any 1984 va accedir a la presidència del club Francisco Vilchez.

També es va catalanitzar el nom del club com a Unió Ciclista Olesana.

-1a. Marxa Cicloturista 1985 que es va donar continuïtat fins al 1997.

-Festa Local de la Bici en un circuit urbà d’ 11 km

-Volta a Catalunya 1990  es  va celebrar l´etapa pròleg.

– L’any 1994 es va celebrar el 50è aniversari del club, i es va celebrar la 68à Festa del Pedal amb la col·laboració de la FCC, Ajuntament, escoles i clubs veïns. Amb una gran participació i que van presidir els alcaldes Jaume Francesch i Pere Planes-

1996-1a.Pedalada BTT Creu de Beca de 10 Km i 25 Km

-El 1998 el president F. Vilchez acaba el mandat i entra en el seu lloc Sebastià Vila,que va exercir fins al 2009.

2001-Actualitat

– En els primers anys del nou segle es potencia l´activitat de bicicleta tot terreny (BTT) i s´organitzen sortides i pedalades.

Al 2009 hi ha un canvi en la  presidència  del club, el càrrec l´ocupa Israel Cano fins al 2014 Amb ell es va iniciar la Sta. Oliva de BTT que es continua celebrant.

La seva junta va estar composta per Antoni Castro, Manolo Fernàndez, Dani Quejido, Daniel López …

El 2015 entra com a nou president Moisés Pérez que dona un nou impuls el club: dona continuïtat a la Cursa de Sta.Oliva BTT i posa en marxa la festa d’inici de temporada i  la paella

La Junta queda formada per : Jofre Melià, Jordi Sibina, Xavier Lacort ,Dioni Cano, Albert Monfort, Manolo Pulgarín, José Díaz, Oscar Garcia, Josep Mª Solà.

El 2017 el president Moisès Perez dimiteix per motius personals i agafa la presidència  Oscar Garcia  que compta a la junta amb José Díaz, secretari; Jordi Sibina, tresorer i com a vocals, Albert Monfort, Dioni Cano, Manolo Pulgarin, José  Gálvez , Xavi Lacort. A la vicepresidència , Josep Mª Solà que s´ocupa de la secció de comunicació i és el president adjunt.

Actualment, el club té 152 afiliats,  una xifra rècord en la història del club.

L´activitat ciclista agafa una bona dinàmica en aquests últims anys.

Es continuen fent la Sta.Oliva BTT i  la Paella. Es posen en marxa noves activitats com :

-La Montserratina, amb homenatge a diferents sòcies i socis del Club. 

-La Ruta Infantil Fonts d’Olesa.

-Participació en la Fira d’Entitats.

-Se li dona un nou impuls a  la Sta.Oliva  Infantil.

-Col·laboració amb la Cronoescalada BTT Puigventós.

 -El Club es membre de la comissió organitzadora de La Portals:  tram d’Olesa pel voral del riu.

-Col·laboradors de la Caminada Ariadna.

-Col·laboradors de la Cursa del Foc.

-Participació a la Nit de L’Esport.

-Assistència a les reunions del Consell de l’Esport.

-Participació en les proves del Circuit Esportiu Escolar

En el mes de novembre en motiu de la Montserratina la FCC va convidar el President i Vicepresident del Club a fer l’ofrena floral a la Moreneta en motiu del 75è aniversari de la nostra  entitat.

L’any 2020 es celebra la reunió extraordinària de socis i sòcies, en la qual es es fa la renovació de la junta degut al final del mandat. La assemblea tria la única candidatura que ès presenta composta per: Josep Mª Solà-President-, Victor Llano-Secretari-, Eugeni Arevalo-Tresorer -, Jordi Canals-Vicepresident-, Vocals: Ramón Montoya (BTT)-Ismael Ortigosa(Carretera)-Manuel Pulgarin-Manuel Fernàndez- Dani Pous.

Durant el període que compren des de principis de gener d´enguany  fins el mes d’octubre,el club ha rebut varis reconeixements en motiu del 75è; com la placa commemorativa de la FCC, Diploma de la FEC i en la presentació oficial de la Cursa La Portals vam rebre una placa de reconeixement a la tasca que la UCO i tots els Voluntaris fan en el desenvolupament de la prova.

En aquests moments tenim en marxa varies activitats i assumptes que son novetat i  que tenen com objectiu fer créixer el nostre club, com son : Cursa BTT Open Natura¨Sta.Oliva Extrem¨, I  Cronoescalada Carretera, Zona ciclista ¨Bike Park¨.

Botigues de bicicletes des de l´’any 1930 fins a l´actualitat

Bicicletes Buch 

Ciclos Juliachs

Ciclos Masferrer

Bicicletes i Motos Pastor – en actiu

Track-Bike – en actiu

Aquest recull històric ha estat realitzat per Josep Mª Solà i Rillo,  ha comptat amb la col·laboració d’ Elies Valldeperas i Toni Garcia (Arxiu Municipal)

Les dades i fotos presentades han estat tretes majoritàriament de l’Arxiu Municipal i de les entrevistes fetes amb els Sres. Fco.Vilchez, Ramón Escrich, Manel Juliachs, Isidre Peña, Joan Ruiz i Virgili Gómez i  altres socis del club, alguns dels quals també ens han cedit part del material exposat (mallots i altres elements).

Com podreu entendre, exposar dades històriques amb noms i cognoms de persones que han format i formen part de la història d’aquest gran club és una tasca complexa que genera buits històrics els quals poden ser mal interpretats. Per això  demano disculpes per endavant i faig una crida perquè les  persones que  tinguin més informació i vulguin donar-la a conèixer es posin en contacte amb mi.

Moltes Gràcies!!

Olesa  de Montserrat, novembre de 2020